Tarhurin työpäiväkirja

lauantaina

24.5.2014
Tarhuri ja hänen kaikki kasvinsa alkoivat olla näännyksissä viidettä päivää jatkuvasta kuumuudesta. Aurinko tuntui tunkeutuvan hävyttömästi joka paikkaan. Se ei välittänyt mäntyjen välissä tavallisesti huojuvasta leppoisasta ilmanvireestä, eikä siitä, miten Tarhuri päivisin pakeni sitä saunatupaan ja yhä kapeneviin varjosuikaleisiin aitan tai isojen kivien vierustoille. Vain öisin, kun ikkunat saivat olla auki, laski lämpötila sisällä noin 22 asteeseen. Loppumattomasta kastelusta huolimatta multa hänen kasviensa juurilla oli joka iltapäivä taas ollut murenevan kuivaa. Pohjoisrinteellä kasvavia varpuja kuumuus ei sitävastoin tuntunut vaivaavan. Puolukatkin olivat avanneet pienet, läpikuultavan posliinivarjostimen näköiset kukkansa.

Vaccinium vitis-ideaeVaccinium myrtillus


Maa oli yhtäkkiä niin lämmin, että Tarhuri oli saattanut huoletta istuttaa herneet saunatuvan edustalle. Vahapavutkin itivät jo ikkunalaudalla. Niille Tarhuri valmisti iltasella pienen penkin, jotta Stella, joka tähän asti oli varsin kurinalaisesti hoitanut käpyviljelmiään, saisi huomenissa ne pistellä kasvamaan. Tarhuri jätti Stellalle myös yhden öljykurpitsantaimista, joista toisen hän istutti itse herneiden taakse, ja kolmannen kasvihuoneen vierelle suoraan multasäkkiin.

Tomaatin ja ananaskirsikankin taimet vahvistuvat silminnähden lämpimässä ulkoilmassa. Myös munakoisot Tarhuri sai purkittaa suurempiin ruukkuihin.
Solanum lycopersicum
Physalis peruviana

Illalla Tarhuri kasteli mustajuurensa aivan uudella kastelukannulla. Stellan pikkuinen kannu vaikutti onnelliselta saadessaan ison ystävän.
Scorzonera hispanica

Rhododendronilla Tarhuri laski olevan kahdeksan nuppua. Aniliininpunaiset terälehdet olivat kuin perhosen suppusiivet ennen kotilostaan kuoriutumista.
Rhododendron

Yömyöhäisellä, kun marjatuomipihlajien suuret, valkeat kukat hohtivat korteiden valtaaman kivipuutarhan vierustalla, Tarhuri yllätti myös joukon saniaisia vakavan keskustelun ääreltä. Yksi niistä näytti olevan puheenjohtaja, jolle muut nyökkäilivät nöyrinä. 
Amelanchier alnifolia
PteridophytinaEi kommentteja:

Lähetä kommentti