Tarhurin työpäiväkirja

maanantaina

11.8.2014

Eilen illalla Tarhuri oli istuttanut  viipurinluumupuun keskelle suurinta saunatuvan edessä olevaa penkkiä. Hän oli varsin mielissään kekseliäästä paikasta. Siinä sen alusta pysyisi varmasti vapaana rikkaruohoista. Helmat voisi sommitella vaikkapa kangasajuruohosta tai metsämansikoista. Polulta oli tarpeen tehdä astinkivet puun luo, joten aamulla hän sai Stellan apulaisekseen. He laittoivat kivipolun alkamaan viimeisen varjoliljan kohdalta. 
Hosta


Kanat olivat asettuneet taloksi. Ne olivat jo muutaman kerran käyneet kuopsuttamassa metsämaata aitauksensa ulkopuolellakin, ja aina palanneet takaisin varsin sävyisästi Stellan riemukkaiden askelten kopistessa kannoillaan. 





Hernepenkissä kasvava tuntematon, viininpunaiselta apilapensaalta näyttävä kasvi oli alkanut kukkia. Myös pitkiksi venähtäneet yrtti-iisot tekivät vaalean violetteja kukintojaan. Sen lehdet tuoksuivat ja maistuivat herkullisen lakritsisilta.



tuntematon



Agastache foeniculum


Tomaattihuoneessa kasvava munakoiso oli sekin avannut ensimmäisen kukkansa, joka oli pitkään odotellut tiiviillä laskoksilla nupun suojassa. Kaikki tomaatit kantoivat jo hedelmää, mutta edelleen vain terttutomaateissa ne olivat ehtineet punaisiksi.


 Solanum melongena



 Solanum lycopersicum 'San Marzano'




 Solanum lycopersicum 'Cuor di Bue'


Nyt kun perunat oli korjattu kasvihuoneesta, pitkään pienenä taimena pysynyt intialainen verkkokurkku oli yhtäkkiä vallannut koko kasvihuoneen päädyn. Ensin se oli kasvanut pitkin maata muutaman neliön alueella niin tiheänä että sen alle jäänyt bataatti tuskin pilkisti esiin. Nyt se oli noussut myös kasvihuoneen päätyseinälle, ja siellä, huoneen teräsrakenteen takana se oli piilossa kasvattanut hedelmäänsä, joka oli ehtinyt ruskeaksi ennen kuin se keksittiin. Nuoret hedelmät olivat pehmeitä ja maukkaita, mutta kypsän ruskeat puolestaan varsin kovia ja mauttomia. Bataattikin oli onnekseen päässyt kasvamaan sen verran pituutta, että sen lehdistö pilkisti verkkokurkun kasvuston alta.



Cucumis



Ibomoea batatas



Phalesolus vulgaris


Pistokkaista innostuneena Tarhuri pisteli kosteaan multaan äitinsä puutarhasta hakemiaan tuomen ja valkoisen karjalansyreenin versoja. Hän oli kerännyt myös tuomen marjoja. Hän hiersi ne rikki ja laittoi kolme siementä heti multaan, toiset kolme hän jätti kokeeksi kuivahtamaan ennen kylvöä.



Prunus padus 
Syringa
Rododendron 


Ennen luumupuun istuttamista oli ollut tarpeen vihdoinkin rakentaa valmiiksi istutuspenkin eteläpuoleinen reuna. Sitä varten tarvittiin ahkeraa työvoimaa sekä kottikärryjä että traktoria ajamaan.





Penkissä kasvavan männyn rungossa kiipeilevä ruusupapu oli keksinyt käyttää auringonkukkaa toisen haaransa tukena. Se oli kuitenkin venynyt huomattavasti nopeammin kuin auringonkukka, ja kurkisteli sen pään yläpuolella miettien, mihin tarttuisi seuraavaksi.
Phaseolus coccineus



Helianthus annuus
Phaseolus coccineus


Lehtikuusten päästyä saunatunan seinän viereltä puutarhaan paremmille kasvupaikoille, Tarhuri oli nostanut tilalle taimistolta toiveikkaana ostamansa nuoren öljypuun, jota vasten hänen siemenistä kasvattamansa susimarjat kasvoivat ilahduttavan virkeinä. Niiden ihmeelliset, ruohomaisen rennot varret venyivät ja venyivät, eikä Tarhurilla ollut vielä aavistustakaan, missä hän talvehdittaisi kaksikon. 

Lycium barbarum
Olea europaea




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti